Ζητούνται συνεργάτες Βρες πληροφορίες εδώ
Ανακαίνιση κουζίνας

Η ανακαίνιση του σπιτιού ξεκινάει από την κουζίνα.

Η κουζίνα είναι συνήθως το πιο ταλαιπωρημένο σημείο και ο πιο συνηθισμένος στόχος μιας ανακαίνισης σπιτιού.
Φθαρμένα ντουλάπια, ξεφλουδισμένα χρώματα, σκουριές, αποθέσεις λιπών, παρωχημένα πλακάκια, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μας δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση.
Εδώ μπορείτε να δείτε πως θα τα αλλάξετε όλα και θα προχωρήσετε στην ανακαίνιση της κουζίνας σας βασισμένοι στη λογική μιας σύγχρονης κουζίνας.

Αξιοποιείστε όλους του χώρους

Ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα οι κουζίνες έχουν πολλούς νεκρούς χώρους και χρειάζεται σωστός σχεδιασμός για να αξιοποιηθούν.
Τα κάτω ντουλάπια, ο χώρος γύρω από το ψυγείο, η νησίδα, όλα μπορούν να αποκτήσουν νέες χρήσεις.
Μια σωστή στρατηγική είναι να βάλετε ότι χρησιμοποιείτε συχνότερα στο σωστό ύψος δηλαδή στα χαμηλά ντουλάπια και τα ψηλά συρτάρια του πάγκου. Τα κουζινικά που χρησιμοποιείται πιο συχνά δεν είναι απαραίτητο να μπουν σε ντουλάπια. Μπορείτε απλά να τα κρεμάσετε. Ή, να τα στοιβάξετε σε ένα τρόλει.

Δημιουργείστε χώρο

Η σύγχρονη σχεδίαση θέλει κουζίνα και καθιστικό σε ενιαίο χώρο, με ή χωρίς νησίδα. Οι παλιές κουζίνες είναι ξεχωριστά δωμάτια με περιφερειακή επίπλωση.
Σε κάθε περίπτωση αφήστε χώρο για να χρησιμοποιείτε ως κουζίνα, δηλαδή διαδρόμους γύρω από τη νησίδα ή “πλατεία” σε μια παλιά κουζίνα. Η λογική είναι η ίδια: Ελαχιστοποιούμε τις κινήσεις και τις αποστάσεις.

Βελτιώστε την εργονομία

Αν σχεδιάσετε εκ νέου την κουζίνα είναι καλό να σκεφτείτε έναν νέο χώρο για το ψυγείο. Το ψυγείο είναι καλό να είναι άμεσα προσβάσιμο γιατί το χρησιμοποιούμε πιο συχνά από τα υπόλοιπα.
Ωστόσο, πρέπει να είναι κοντά στο φούρνο αν μαγειρεύουμε συχνά. Σε ένα πρόχειρο χαρτί σχεδιάστε τη διάταξη που δίνει την μεγαλύτερη οικονομία με βάση αυτά που σκοπεύετε να κάνετε στην κουζίνα σας και ζητήστε από το  μηχανικό να σας υλοποιήσει κάτι αντίστοιχο.

 

Ανακαίνιση πολυτελών κατοικιών

Βρείτε μια νέα θέση για το φούρνο ή το φούρνο μικροκυμάτων
Αν μαγειρεύετε συχνά ή έχετε παιδιά στο σπίτι, ο φούρνος μπαίνει ψηλότερα αλλά όχι υπερβολικά ψηλά. Το “χαμηλά” είναι η παλιά λογική και δεν ταιριάζει πλέον στις σύγχρονες κουζίνες.

Νέα ντουλάπια

Κακά τα ψέματα, αν κάτι είναι off σε μια κουζίνα είναι, σχεδόν, πάντα τα ντουλάπια. Είτε είναι πολύ ρετρό για τις μοντέρνες μεταλλικές συσκευές μας, είτε φθαρμένα, είτε χαλασμένα. Αλλάξτε τα! Τόσο απλά. Μαζί με ένα βάψιμο, θα δείτε μια ανακαινισμένη κουζίνα χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο.

Αλλαγή θέσης

Η θέση της κουζίνας δεν αλλάζει εύκολα γιατί έχει σχέση με τα δίκτυα του νερού και του ηλεκτρικού. Αν το επιχειρήσετε, να εξασφαλίσετε ότι είναι απολύτως αναγκαίο και ότι θα γίνει με μελέτη αρχιτέκτονα προκειμένου να μη δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα στο υπόλοιπο σπίτι.

Ράγες αντί για ντουλάπια

Αν μαγειρεύετε συχνά σκεφτείτε την αντικατάσταση των ντουλαπιών πάνω από τον πάγκο με ράγες. Στις ράγες μπορείτε να κρεμάσετε τα σύνεργα της μαγειρικής. Από αισθητικής πλευράς δημιουργείτε ένα πολύ δραματικό αποτέλεσμα σε σχέση με το παλιό βαρετό πλην τακτοποιημένο ντουλάπι.

Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο το σπίτι και μόνο τα τελευταία χρόνια τυγχάνει της απαιτούμενης προσοχής. Διαλέχτε το στιλ της κουζίνας και συμπληρώστε με το κατάλληλο φωτιστικό. Μια απλή λάμπα είναι λάθος. Ένα απλό ταιριαστό φωτιστικό είναι το σωστό.
Ιδανικά, αντιμετωπίζετε την κουζίνα, όπως το σαλόνι, σαν ένα χώρο που πρέπει να σας δίνει χαρά όλη την ώρα, σαν ένα χώρο που μπορείτε να κάτσετε και να πιείτε έναν καφέ, να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Χρώματα

Το παλιό άσπρο του νοσοκομείου πέθανε. Πάμε παρακάτω. Και παρακάτω σημαίνει χρωματικούς συνδυασμούς με τα ντουλάπια, τις συσκευές και γενικότερα τη συνολική αισθητική της κουζίνας.
Αν η κουζίνας σας έχει ιστορική αξία, είναι π.χ. σε σπίτι του ‘60 ή του ‘70, μπορείτε να κρατήσετε κάποια διακοσμητικά στοιχεία όπως κάποιες σειρές από τα παλιά πλακάκια και να συμπληρώσετε με ταιριαστά καινούρια. Ή να κρατήσετε τον μαρμάρινο νεροχύτο δίνοντας μια διαφορετική χρήση.