Ζητούνται συνεργάτες Βρες πληροφορίες εδώ
Προγραμμα εξοικονομώ - αυτονομώ

Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει να τρέχει το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, με υψηλά ποσοστά επιδοτήσεων που αγγίζουν το 85%.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, αποτελεί το διάδοχο σχήμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», αλλά με ενισχυμένο προϋπολογισμό –που ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ-, αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων και διευρυμένη γκάμα επιλέξιμων παρεμβάσεων, με γνώμονα την μεγιστοποίηση του οφέλους ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ.

Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Σε τι διαφέρει από το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κλπ., το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα κ.α.

Επιπλέον, υπάρχει premium +10% σε διάφορες κατηγορίες όπως είναι οι εξής: covid19 premium για όσους έχουν οικονομικές δυσχέρειες εξαιτίας της πανδημίας (2020-2021), ενεργειακό premium σε κατοικίες με ενεγειακό σύστημα Η και Ζ καθώς, και, ειδική προσαύξηση +10% για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα έχουν φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας / επικαρπίας / ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση θα δοθεί με γνώμονα τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019.

«Αυτό που κάνει το νέο πρόγραμμα πολύ ελκυστικό για την αγορά είναι ότι θα ανανεώνεται συνέχεια, θα είναι κυλιόμενο και ανοικτό», σημείωσε το ΥΠΕΝ, ενώ παράλληλα δήλωσαν πως σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής του κοινού, θα φροντίσουν να μην “μείνει” κανείς έξω από το πρόγραμμα.

Εξοικονομώ - Αυτονομώ

Ποια ακίνητα μπορούν να συμμετάσχουν

Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Όπως υπογραμμίζει και το ΥΠΕΝ, «Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα».

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην εν γένει ενεργοποίηση της αγοράς για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα στηριχθεί ο τομέας της κατασκευής και άλλοι τομείς της εγχώριας παραγωγής, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, γεγονός που αποτελεί ζητούμενο για το αμέσως επόμενο διάστημα και για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών, που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν και οι αρμόδιοι.

Δείτε εδώ αναλυτικά την παρουσίαση του προγράμματος από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.